Wat is Krav Maga?

Krav Maga is Hebreews voor Ďcontact gevechtí.
Het is een IsraŽlisch zelfverdedigingssysteem dat zijn oorsprong heeft in Bratislava - Hongarije, tijdens de aanloop naar de tweede wereldoorlog.

[ Imi Sde-or (Lichtenfeld), grondlegger van Krav Maga ]De grondlegger van het systeem Imrich Lichtenfeld (Imi) vocht hier, samen met buurtgenoten, ter verdediging van joden tegen antisemitische bendes. Door deze ervaringen leerde Imi dat er nauwelijks genoeg tijd was voor verdedigen / tegenaanvallen, en deze beide dus zeer snel en effectief moesten zijn.

De verdedigingstechnieken in Krav Maga zijn voornamelijk grote motorische bewegingen gebaseerd op natuurlijke reacties, zodat deze in stress-situaties kunnen worden uitgevoerd. Tegenaanvallen worden voornamelijk gericht op zwakke delen van het lichaam, zoals kruis, gezicht, strottenhoofd, knieŽn enz.

Krav Maga is dan ook geen sport, er zijn geen wedstrijden en er bestaan geen regels (buiten de regels van de wet) waar men zich aan dient te houden. Er wordt getraind in verschillende realistische situaties. Een tegen een, tegen meerdere gewapende en ongewapende aanvallers, aanvallen en bedreigingen met wapens, in een open veld of kleine ruimte enz. Ook komen de diverse stadia van conflicten aan bod zoals weglopen/rennen, de-escaleren, afstand bewaren en reageren.

Krav Maga is geschikt voor mannen, vrouwen, kinderen ongeacht leeftijd en/of fysieke conditie.

Een beoefenaar van Krav Maga zal altijd proberen een conflictsituatie te vermijden maar indien nodig er alles aan doen om te overwinnen en veilig thuis te komen.

[ So that one may walk in peace - Imi ]